Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Wat doet een veilinghuis?

Een veilinghuis verzorgt voor haar opdrachtgevers online veilingen waarin overtollige goederen worden geveild afkomstig uit bedrijfsbeëindiging en reorganisaties. Ook goederen afkomstig uit faillissementen kunnen worden geveild. In dat geval is de curator de opdrachtgever, in andere gevallen de eigenaar van de goederen.

De te veilen goederen worden vervolgens op de website van het veilinghuis geplaatst waarna u de spullen kunt bekijken en indien gewenst een bod uit kunt brengen.

Wat is een kavel?

Een kavel is doorgaans een enkel produkt dat wordt aangeboden en waarop u kunt bieden. Een kavel is dus bijvoorbeeld een auto of een koelkast. Soms worden meerdere produkten gecombineerd in een enkele kavel.

Wat is een kijkdag?

Voor de meeste veilingen is er minimaal één kijkdag waar u met eigen ogen de produkten kunt bekijken. Veel aangeboden kavels betreffen gebruikte produkten. Let dus altijd goed op eventuele defecten of ontbrekende onderdelen.

Als een defect bekend is bij een veilinghuis, dan zullen zij dit altijd vermelden. Echter bij meer complexe produkten zoals auto's of machine's zal het veilinghuis niet altijd in staat zijn om te beoordelen of alles nog compleet en werkend is. Het is daarom altijd uw verantwoordelijkheid om produkten goed te onderzoeken.

Hoe kan ik bieden op een kavel?

Via deze website kan niet geboden worden. Dit kan alleen via de website van een veilinghuis. Bij alle kavels op Veilingkavels staat een knop 'Ga naar deze kavel' waarna u wordt verwezen naar de website van de aanbieder waar u vervolgens een bod uit kunt brengen. Let op, een uitgebracht bod is bindend!

Wat is een automatisch bod?

Om te voorkomen dat u steeds opnieuw in kleine stapjes moet opbieden omdat andere geïnteresseerden ook meebieden, kunt u bij de meeste veilinghuizen een auto bod instellen. U geeft dan het maximale bedrag op dat u voor een produkt wilt betalen. Het veilinghuis verhoogt bij een bod van een ander vervolgens automatisch uw bod met het kleinst mogelijke bedrag. Er zal nooit meer worden geboden dan het maximale bedrag dat u heeft opgegeven.

Ik heb spijt van mijn uitgebrachte bod, kom ik er nog onder uit?

Nee helaas niet. Een uitgebracht bod is bindend. U kunt alleen maar hopen dat een andere geïnteresseerde nog een hoger bod uitbrengt voor het einde van de veiling. Denk dus goed na voor u een bod uitbrengt!

Hoe lang gaat een veiling door?

Elke kavel heeft een einddatum en tijdstip waarna u niet meer kunt bieden. Echter wanneer in de laatste 5 minuten voordat de veiling sluit nog een bod wordt uitgebracht, dan wordt de veiling automatisch met 5 minuten verlengd net zolang totdat er in de laatste 5 minuten geen nieuw bod meer is uitgebracht.

Wat zijn veilingkosten?

Het veilinghuis moet ook geld verdienen. Dit gebeurt door u als bieder veilingkosten in rekening te brengen. Dit is bij de meeste veilinghuizen 16% van het hoogst bod. Daarnaast betaalt u, mits het geen marge kavel is, ook nog 21% BTW.

Een voorbeeld:

U heeft een kavel gekocht voor € 100,00.

De veilingkosten zijn 16% van € 100,00, dus € 16,00, wat op een subtotaal komt van € 116,00.

Bovenop dit bedrag wordt nog 21% BTW geheven. Dat maakt het totaalbedrag dat u moet afrekenen € 140,36.

Wat is een marge kavel?

Een marge kavel is een kavel waarover geen BTW wordt geheven. De keerzijde is dat wanneer u als onderneming een marge kavel koopt, u de BTW niet mag verrekenen in uw aangifte omzetbelasting.

Bij margekavels zijn doorgaans de veilingkosten wel iets hoger. In plaats van 16% wordt dan vaak 20% veilingkosten in rekening gebracht.

Hoe ontvang ik mijn gewonnen kavels?

Enkele dagen nadat een veiling is afgelopen en u het hoogste bod heeft uitgebracht op één of meerdere kavels, dan ontvangt u een factuur van het veilinghuis. Aan de betaling is doorgaans een korte betaaltermijn verbonden van slechts enkele dagen.

Zogauw u de betaling heeft voldaan gaat u op de vastgestelde afhaaldag de goederen ophalen op de vermelde lokatie.

Waarom moet ik mij registreren op deze website?

Door te registreren krijgt u de mogelijkheid om uw favorietenlijst samen te stellen en kunt u elke week een mail van ons ontvangen met de allernieuwste veilingen.

Nieuwe veilingen

Veilingkavels is een dienst van BinqMedia B.V. | Media Park | Locatie Heideheuvel H1 | Sumatralaan 45 | 1217 GP Hilversum | Nederland